woensdag 5 juni 2013

Kaart Noord-Holland en Haarlem - Vakantie Nederland

Kaart Noord-Holland, steden, wegen, spoorwegen, kanalen: CIA
Noord-Holland is een van de twaalf provincies van Nederland. De provincie ligt in het noordwesten van het land en telt 2.719.764 inwoners (september 2012). De hoofdstad is Haarlem. De grootste stad is Amsterdam.

Noord-Holland grenst in het zuidoosten via de Houtribdijk en Hollandse Brug aan de provincie Flevoland, in het zuiden aan de provincies Zuid-Holland en Utrecht en in het noorden via de Afsluitdijk aan Friesland.

Een dijk verbindt Enkhuizen met Lelystad, de hoofdstad van de provincie Flevoland.

De provincie ligt in het westen aan de Noordzee, in het noorden aan de Waddenzee en in het oosten aan het IJsselmeer.

Ten zuiden van het Noordzeekanaal kent Noord-Holland met Amsterdam, Haarlem en de Haarlemmermeer met de luchthaven Schiphol een stedelijk karakter. Het dichtstbevolkte gebied in de provincie loopt tot iets voorbij Alkmaar.

Ten noorden van het Noordzeekanaal ligt de Zaanstreek, met veel dorpen. Het Gooi, in het oosten, is bosrijk en enigszins heuvelachtig.

In het noordelijk deel van Noord-Holland liggen veel landelijke gebieden, zoals Waterland en de grote droogmakerijen Schermer, Beemster, Wormer en Purmer.

Het noordelijkste deel van de provincie bestaat uit het uitgestrekte West-Friesland, de Wieringermeer en het Waddeneiland Texel.

Tussen Zaandam en Den Helder ligt het Noord-Hollands Kanaal.

Tot 1840 vormden Zuid-Holland en Noord-Holland samen de provincie Holland.

Gemeenten Noord-Holland
Noord-Holland is bestuurlijk ingedeeld in 53 gemeenten. Dit zijn Aalsmeer, Alkmaar, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Bergen, Beverwijk, Blaricum, Bloemendaal, Bussum, Castricum.

Den Helder, Diemen, Drechterland, Edam-Volendam, Enkhuizen, Graft-De Rijp, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Heerhugowaard.

Heiloo, Hilversum, Hollands Kroon, Hoorn, Huizen, Koggenland, Landsmeer, Langedijk, Laren, Medemblik, Muiden, Naarden, Oostzaan, Opmeer, Ouder-Amstel, Purmerend.

Schagen, Schermer, Stede Broec, Texel, Uitgeest, Uithoorn, Velsen, Waterland, Weesp, Wijdemeren, Wormerland, Zaanstad, Zandvoort, Zeevang.

Hollands Kroon
De gemeente Hollands Kroon ontstond op 1 januari 2012 door de fusie van de gemeenten Wieringen, Wieringermeer, Anna Paulowna en Niedorp. Het gemeentehuis staat in Anna Paulowna.

Vakantie
Noord-Holland is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de duingebieden en stranden, meren, historische bezienswaardigheden en de steden.

De westkust van de provincie wordt voor het grootste deel door duinen beschermd. Hier liggen bekende badplaatsen als Bergen aan Zee, Egmond aan Zee, Zandvoort aan Zee en Callantsoog.

Belangrijke gebieden voor de watersport zijn het IJsselmeer en de verschillende plassen- en merengebieden, zoals het IJmeer, Westeinder Plassen, Loosdrechtse Plassen, de Kortenhoefse en Ankeveense Plassen.

Recreatiegebieden in de provincie zijn Het Twiske, het Alkmaarder en Uitgeestermeer, Geestmerambacht, Spaarnwoude, Landschap Waterland en Groengebied Amstelland.

Op het eiland Texel liggen unieke natuurgebieden.

Van cultuurhistorisch belang zijn onder meer het openluchtmuseum De Zaanse Schans, met houten huizen en molens, het Muiderslot en de vesting Naarden.

Aan de oostkust van de provincie liggen prachtige historische steden als Volendam, Hoorn, Medemblik, Enkhuizen, Edam en Monnickendam.

Schagen is een oude marktplaats. Het eiland Marken is ook een bekende vissersplaats.

De stad Amsterdam is een toeristische trekpleisters, onder andere vanwege de vele musea en historische bezienswaardigheden.

In het uiterste noordwesten van de provincie ligt de marinehaven Den Helder. Vanuit Den Helder vertrekken ook veerboten naar het Waddeneiland Texel.

In de provincie Noord-Holland liggen tal van campings, vakantiehuisjes en jachthavens om een vakantie door te brengen.

Steden Noord-Holland
Naast de hoofdstad Haarlem en de grootste stad Amsterdam zijn een aantal andere steden in Noord-Holland: Alkmaar, Hoorn, Hilversum, Den Helder, Amstelveen, Zaandam, Beverwijk, Enkhuizen, Bussum.

Kaart gemeenten Noord-Holland
De onderstaande blanco kaart toont de ligging van de gemeenten in de Nederlandse provincie Noord-Holland

Kaart Noord-Holland, gemeenten: CBS

Kaart Noord-Holland
De provincie Noord-Holland grenst aan de provincies Flevoland, Utrecht en Zuid-Holland. Via de Afsluitdijk is de provincie verbonden met Friesland. De hoofdstad is Haarlem.

Kaart Noord-Holland, topografie, steden, wegen, meren, rivieren: US Army